1. Definities
1.1. Opdrachtnemer: De eenmanszaak House of Are, [statutair] gevestigd te Wildenborch, geregistreerd bij de Kamer van Koophandel onder nummer KvK nr. 70827524, hierna te noemen: “Opdrachtnemer”;
1.2. Opdrachtgever”: de wederpartij van Opdrachtnemer. Hierna te noemen: “Opdrachtgever”; 1.3. Opdrachtnemer en Opdrachtgever worden gezamenlijk aangeduid als “Partijen”;
1.4. Overeenkomst: iedere Overeenkomst zoals bedoeld in artikel 7:400 van het Burgerlijk Wetboek die tussen Opdrachtnemer en Opdrachtgever tot stand komt;
1.5. Offerte: elk door of namens Opdrachtnemer aan de Opdrachtgever uitgebracht aanbod;
1.6. Diensten: alle diensten verricht en goederen geleverd door Opdrachtnemer die het onderwerp van de Overeenkomst vormen;
1.7. Voorwaarden: de algemene voorwaarden van Opdrachtnemer die van toepassing zijn op en deel uitmaken van de Overeenkomst;
2. Toepasselijkheid Voorwaarden
2.1. Deze Voorwaarden maken integraal onderdeel uit van iedere Offerte van Opdrachtnemer en iedere Overeenkomst tussen Partijen;
2.2. Met het tot stand komen van een Overeenkomst verklaart Opdrachtgever bekend te zijn met deze Voorwaarden en de toepassing daarvan te aanvaarden.
2.3. De toepasselijkheid van de algemene Voorwaarden van de Opdrachtgever wordt uitdrukkelijk van de hand gewezen tenzij anders overeengekomen;
2.4. Wijzigingen van of aanvullingen op de Voorwaarden zijn slechts bindend, voor zover zij schriftelijk tussen Partijen zijn overeengekomen en in de Overeenkomst zijn vastgelegd.
2.5. Indien één of meer bepalingen van de Voorwaarden nietig zijn of door de rechter vernietigd worden, behouden de overige bepalingen van de Voorwaarden hun rechtskracht. Partijen zullen over de nietige of vernietigde bepalingen overleg voeren om een vervangende regeling te treffen.
3. Offertes en het tot stand komen van de Overeenkomst
3.1. Alle Offertes van Opdrachtnemer zijn vrijblijvend, tenzij daarin een termijn voor aanvaarding is gesteld.
3.2. Aan kennelijke fouten, vergissingen of verschrijvingen in een Offerte of Overeenkomst kunnen door de Opdrachtgever geen rechten worden ontleend.
3.3. De in een Offerte vermelde prijzen zijn exclusief BTW en andere heffingen van overheidswege.
3.4. Een Overeenkomst komt tot stand indien Opdrachtgever het door Opdrachtnemer bij Offerte gedane aanbod accepteert. De aanvaarding van de Offerte door Opdrachtgever kan zowel mondeling als schriftelijk tot stand komen.
3.5. Opdrachtgever bevestigt een mondeling tot stand gekomen Overeenkomst aan Opdrachtnemer met een schriftelijke opdrachtbevestiging.
3.6. Indien de aanvaarding door de Opdrachtgever afwijkt van het aanbod in de Offerte dan is Opdrachtnemer daaraan niet gebonden. De Overeenkomst komt dan niet Overeenkomstig deze afwijkende aanvaarding tot stand, tenzij Opdrachtnemer anders kenbaar maakt.
3.7. De Overeenkomst wordt in ieder geval geacht tot stand te zijn gekomen op het moment dat Opdrachtnemer aanvangt met uitvoering daarvan en de Opdrachtgever niet binnen vijf werkdagen de juistheid daarvan ontkent.
4. Tarieven
4.1. De Diensten worden geleverd tegen de in de Overeenkomst overeengekomen tarieven.
4.2. Indien na de datum van Offerte respectievelijk totstandkoming van de Overeenkomst, maar vóór levering, een niet voorzienbare verhoging optreedt in één of meer kostprijsbepalende factoren, is Opdrachtnemer gerechtigd die verhoging in alle redelijkheid door te berekenen. Het betreft hier factoren zoals, doch niet uitputtend, wijziging van belastingen en premies.
4.3 Aanpassing van tarieven is na overleg mogelijk, wanneer de overeengekomen werkzaamheden gedurende de opdracht zo zijn gewijzigd, dat kan worden gesproken van ‘andere werkzaamheden’.
5. Wanprestatie
5.1 Indien één der Partijen tekortschiet in de nakoming van haar verplichtingen uit de Overeenkomst, kan de andere Partij haar in gebreke stellen. De nalatige Partij is echter onmiddellijk in verzuim als nakoming van de desbetreffende verplichtingen anders dan door overmacht binnen de overeengekomen termijn reeds blijvend onmogelijk is.
5.2 De ingebrekestelling geschiedt schriftelijk, waarbij aan de nalatige Partij een redelijke termijn wordt gegund om alsnog haar verplichtingen na te komen. Deze termijn is een fatale termijn. Indien nakoming binnen deze termijn uitblijft, is de nalatige Partij in verzuim.
6. Aansprakelijkheid en schade
6.1. Tenzij anders overeengekomen, is de Partij die toerekenbaar tekortschiet in de nakoming van haar verplichtingen tegenover de andere Partij aansprakelijk voor de door de andere Partij geleden dan wel te lijden schade;
6.2. Opdrachtnemer is uitsluitend aansprakelijk voor tekortkomingen, voor zover deze het gevolg zijn van het niet in acht nemen van de zorgvuldigheid, deskundigheid, en het vakmanschap waarop de Opdrachtgever bij het verrichten van de Diensten mag vertrouwen.
6.3. Opdrachtnemer is niet aansprakelijk voor eventuele aanspraken van derden op vergoeding van schade als gevolg van het tekortschieten van de Opdrachtgever als bedoeld in dit artikel.
6.4. Opdrachtnemer is niet aansprakelijk voor schade bij de Opdrachtgever noch derden, die het gevolg is van onjuiste of onvolledige informatie dan wel een handelen of nalaten van of namens de Opdrachtgever.
6.6. Indien Opdrachtnemer aansprakelijk wordt gesteld voor enige directe schade bij de Opdrachtgever, is de omvang van de schadevergoeding beperkt tot maximaal de opdrachtsom van de Overeenkomst.
6.7. Onder directe schade wordt uitsluitend verstaan kosten die rechtstreeks verband houden met de schadeveroorzakende gebeurtenis voor zover deze het gevolg zijn van een aan de Opdrachtnemer toerekenbare tekortkoming bij de uitvoering van de Overeenkomst.
6.8. Opdrachtnemer is nooit aansprakelijk voor indirecte schade, daaronder begrepen gevolgschade, gederfde winst, gemiste besparingen en schade door bedrijfsstagnatie.
6.9. Een vordering tot vergoeding van schade bij de Opdrachtgever als gevolg van een toerekenbare tekortkoming van Opdrachtnemer moet binnen 2 (twee) dagen na het ontdekken daarvan schriftelijk bij Opdrachtnemer worden ingediend, bij gebreke waarvan het recht op schadevergoeding vervalt.
7. Overmacht
7.1. Opdrachtnemer is niet gehouden tot het nakomen van enige verplichting jegens de Opdrachtgever indien sprake is van omstandigheden die niet aan haar te wijten zijn, waardoor nakoming van de verplichting niet in redelijkheid van Opdrachtnemer verlangd kan worden noch krachtens de wet of de in het verkeer gangbare opvattingen gevergd kan worden.
7.2. Indien Opdrachtnemer zijn verplichtingen niet (tijdig) kan nakomen ten gevolge van een hem niet toerekenbare omstandigheid, worden de verplichtingen opgeschort totdat Opdrachtnemer in staat is deze na te komen. Opdrachtnemer informeert de Opdrachtgever hierover onmiddellijk na het optreden van een dergelijke omstandigheid.
7.3. Indien de periode waarin door overmacht nakoming van de verplichtingen door Opdrachtnemer niet mogelijk is langer duurt dan twee maanden, zijn beide partijen bevoegd de Overeenkomst te ontbinden, zonder dat er een verplichting tot schadevergoeding bestaat.
7.4. Voor zover Opdrachtnemer ten tijde van het intreden van overmacht de verplichtingen uit de Overeenkomst gedeeltelijk is nagekomen of deze zal kunnen nakomen, is Opdrachtnemer gerechtigd om het reeds nagekomen respectievelijk na te komen gedeelte te factureren.
8. Informatieplicht
8.1. Opdrachtgever draagt er zorg voor dat alle gegevens die Opdrachtnemer redelijkerwijs nodig heeft voor het naar diens oordeel juist uitvoeren van de Overeenkomst tijdig aan Opdrachtnemer beschikbaar worden gesteld. 8.2. Opdrachtnemer heeft het recht de uitvoering van de opdracht op te schorten tot het moment dat de Opdrachtgever aan de in het vorige lid genoemde verplichting heeft voldaan. Opdrachtgever is gehouden om de schade te vergoeden die Opdrachtnemer lijdt ten gevolge van het niet voldoen aan deze verplichting.
9. Verzekering
9.1. Opdrachtgever verzekert zich adequaat voor projectrisico’s die kunnen optreden bij de uitvoering van de Overeenkomst waaronder voor risico’s die verband houden met de Diensten welke Opdrachtnemer levert of zal leveren;
9.2. Opdrachtnemer heeft zich adequaat verzekerd en zal zich adequaat verzekerd houden voor beroepsaansprakelijkheid (risico's) die voortvloeien uit beroepsfouten);
10. Verjaring
10.1. Alle rechtsvorderingen van de Opdrachtgever uit hoofde van aan deze Algemene Voorwaarden onderworpen Overeenkomsten verjaren, behoudens bepalingen van dwingend recht, na verloop van vijf jaar, te rekenen vanaf de dag waarop de prestatie is verricht of had moeten zijn verricht.
11. Geheimhouding
11.1. Partijen zijn verplicht tot geheimhouding van alle vertrouwelijke informatie die zij in het kader van hun Overeenkomst van elkaar of uit andere bron hebben verkregen. Informatie geldt als vertrouwelijk als dit door de andere partij is medegedeeld of als dit voortvloeit uit de aard van de informatie.
11.2. Opdrachtnemer is verplicht tot geheimhouding tegenover derden tenzij Opdrachtnemer een wettelijke plicht tot bekendmaking heeft, of voor zichzelf optreedt in een gerechtelijke procedure en het prijsgeven van deze informatie gerechtvaardigd is.
12. Intellectueel eigendom
12.1. Onverminderd het bepaalde in deze Algemene Voorwaarden behoudt Opdrachtnemer zich de rechten en bevoegdheden voor die haar toekomen op grond van haar intellectuele eigendomsrechten.
12.2. Alle door Opdrachtnemer verstrekte stukken zijn uitsluitend bestemd om te worden gebruikt door de Opdrachtgever en mogen niet door hem zonder voorafgaande toestemming van Opdrachtnemer worden verveelvoudigd, openbaar gemaakt of ter kennis van derden worden gebracht, tenzij deze de strekking hebben om aan derden te worden geopenbaard.
12.3. Voor zover de resultaten van de verrichte Diensten (mede) tot stand komen met gebruikmaking van reeds bestaande, niet aan Opdrachtnemer toekomende intellectuele eigendomsrechten, verleent Opdrachtgever aan Opdrachtnemer een niet-exclusief en niet opzegbaar gebruiksrecht van onbepaalde duur. Opdrachtgever garandeert in dat geval gerechtigd te zijn tot het verlenen van vorenbedoeld gebruiksrecht.
13. Zekerheidstelling
13.1. Opdrachtnemer is steeds gerechtigd, alvorens de Diensten te verrichten of daarmee door te gaan, voldoende zekerheid voor het nakomen van betalingsverplichtingen van de Opdrachtgever te verlangen.
14. Geschillen en toepasselijk recht
14.1 Ieder geschil tussen partijen ter zake van de Overeenkomst zal bij uitsluiting worden voorgelegd aan de daartoe bevoegde rechter, tenzij partijen alsnog een andere vorm van geschillenbeslechting overeenkomen.
14.2 Op de Overeenkomst is Nederlands recht van toepassing.